26 januari 2022

Wat is hygiëne eigenlijk precies?

2 min read

Zeker in coronatijd gaat het veel over hygiëne. Je moet alles goed schoon houden om ziektekiemen en bacteriën geen kans te geven. Maar wat is hygiëne nu precies? Over het algemeen wordt hygiëne als verzamelnaam gezien voor pogingen die ervoor zorgen om het contact met ziekteverwekkers tot een absoluut minimum te beperken. Voorbeelden van goede hygiëne is het wassen van je handen, even lekker douchen, goed schoonhouden van je keuken, maar ook het goed bewaren van eten in je koelkast of het goed zuiveren van rioolwater. Eigenlijk alles wat met schoonmaken te maken heeft, valt onder hygiëne.

Is er een verschil met desinfecteren?

Het lijntje tussen hygiëne en desinfectie is flinterdun. Bij desinfectie maak je micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen helemaal onschadelijk. Desinfecteren is dus eigenlijk een vorm van hygiëne. Er is wel een klein verschil tussen hygiëne en schoonmaken. Bij schoonmaken maak je niet alle micro-organismen direct dood, terwijl dat bij desinfectie wel het geval is. Desinfectie is dus vaak iets zwaarder geschut. Denk bijvoorbeeld alleen al aan desinfectie alcohol. Dit is zulk sterk spul dat de virussen er niet tegen opgewassen zijn.

Wanneer gebruik je desinfecterende middelen in huis?

Desinfecterende middelen zijn dus eigenlijk een vergrotende stap van schoonmaken en een heftige vorm van hygiëne. Daarom worden desinfecterende middelen zoals alcohol eerder gebruikt in situaties waar een verhoogde kans op desinfectie is. Daar moeten namelijk alle bacteriën gedood worden, omdat zelfs een laag aantal bacteriën al tot ziekten kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan situaties vlak na een operatie. In normale thuissituaties is het vaak al voldoende om doormiddel van bijvoorbeeld een allesreiniger het aantal bacteriën te verminderen, wat al meer dan genoeg is als het gaat om de kans op ziektes te verkleinen.  Daarom zijn desinfecterende middelen in huis niet per se beter dan een combinatie van water en zeep (zoals een allesreiniger). Denk hier goed aan wanneer je kiest voor het schoonmaakmiddel in een schoonmaak groothandel!

Is het gebruik van disinfectiemiddel gevaarlijk?

Het gebruik van de desinfectiemiddelen kan nadelen geven, omdat het natuurlijk vaak erg sterk spul is. Daarom moet je direct contact met je eigen huid bijvoorbeeld voorkomen, zeker als het gaat om ongefilterde desinfectiemiddelen. Aan de andere kant moet je altijd zorgen dat je zeker weet dat je goed gebruik hebt gemaakt van de desinfectiemiddelen. Wanneer je dit niet doet, bestaat de kans dat je spullen niet goed zijn gedesinfecteerd, terwijl je hier wel vanuit bent gegaan. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *