26 januari 2022

Rice papers kopen voor creatieve doeleinden

6 min read

Al een tijdje kijk je naar het kastje in de hoek van de kamer dat de nodige verfbeurten inmiddels heeft gehad. Je bent nog lang niet uitgekeken op het meubelstuk, maar je vind het weer tijd worden voor een metamorfose. In plaats van weer een likje verf kun je overwegen om rice papers te kopen waarmee je je kastje een heel nieuwe uitstraling geeft. 

Wat rice papers zijn en welke creatieve kanten je ermee op kunt, dat lees je in deze blog. Want niet alleen je meubels maak je je eigen, ook in andere knutselprojecten kun je je helemaal uitleven met deze vellen. Wil je weten met welk doel je rice papers koopt? Laat je dan inspireren door de ideeën die we in deze blog voor je uitlichten.

Om te beginnen, wat zijn rice papers?

Denk je aan rice papers, dan komen misschien allemaal heerlijke gerechten voorbij waardoor het water je in de mond loopt. Want met eetbare rijstvellen kun je heerlijke loempia’s en andere Aziatische maaltijden bereiden. Met de vellen die we in dit artikel bespreken raad ik je aan geen gerecht klaar te maken. De rice papers die je koopt om mee te knutselen zijn geschikt voor andere einddoelen. Zonde ook om op te eten, want je wilt geen hap zetten in de prachtige tekeningen en patronen die op de vellen zijn aangebracht.

Wat kun je dan met de rice papers doen die je gebruikt voor je knutselprojecten? Om te beginnen is het een soort vel met vezels in de structuur. Op een blanco rijstvel kun je de structuur met de vezels goed herkennen. Het is ook goed zichtbaar op een bedrukt vel, zij het minder duidelijk. De vezels waaruit het rice paper bestaat, zorgen er niet alleen voor dat het materiaal een levendig effect krijgt met voor ieder stuk papier een uniek karakter. Ze maken het vel erg stevig, waardoor de kans op scheuren kleiner wordt. 

Wil je rice papers kopen, zorg dan ook voor een voorraad waterverf. Met waterverf kun je prachtige aquarellen creëren waarin de kleuren in elkaar overlopen. Op een aquarelpapier maak je met waterverf al bijzondere kunstwerken, moet je nagaan welke effecten je bereikt als je rice paper als ondergrond gebruikt. Die worden versterkt door de vezelstructuur, waardoor je kunstwerk nog meer tot leven wordt gebracht. Dan moet je wel onbedrukte vellen kopen, want die met een opdruk laat je het liefst in hun originele staat.

Art Journal met Rice

5 inspirerende ideeën om met rice papers te knutselen

Heb je rice papers gekocht en zit je vol ideeën om ermee aan de slag te gaan? Of kun je nog wat inspiratie gebruiken voor jouw projecten? Ik neem je graag mee in een aantal leuke opties waarmee je thuis aan de slag kunt gaan:

  1. Het opknappen van een meubelstuk

We begonnen deze blog al met het kastje in de hoek van je kamer die volgens jou toe is aan een makeover. Is het meubelstuk al vaker onder handen genomen met steeds een laag verf in een nieuwe kleur? Wat dacht je ervan het kastje met een andere techniek op te knappen? Beplak het met rice papers die voor een verrassend effect zorgen. Je kastje is helemaal als nieuw door de patronen en kleuren van het vel. Dat effect bereik je niet met een kwast en een pot verf. Je kunt het meubel natuurlijk ook een nieuwe look geven door rice papers te combineren met een nieuwe verflaag. Kies een aantal delen die je wilt accentueren en beplak die met de rijstvellen. Wil je bijvoorbeeld alleen de kastdeurtjes, de laatjes en de bovenkant voorzien van rice paper en de rest van het meubelstuk verven in een bijpassende kleur, dan maak je van je oude kastje een helemaal nieuw en modern exemplaar.

Niet alleen dat kastje waar je voor nu op uitgekeken bent, ook stoelen en tafeltjes knap je op door ze te bekleden met unieke rijstvellen.

  1. Een lampion of lampenkap maken

De avonden vallen steeds eerder en buiten is het vroeger donker. Tijd voor sfeerlichten in huis. En niet alleen binnen, ook buiten onder de overkapping zorg je tijdens de donkere dagen voor gezelligheid en warmte. Hoe leuk is het dan om je eigen sfeerlampen te ontwerpen? Staat er een lamp in je interieur die wel een nieuwe lampenkap kan gebruiken of wil je een lichtsnoer voorzien van lampions? Met rice papers als basis voor het materiaal maak je een unieke lampion of lampenkap. Het dunne vel is lichtdoorschijnend en de vezels die de structuur van het papier vormen, creëren een sfeervol lichtspel. Maak met stevig ijzerdraad een geraamte voor de lampion of gebruik de basis van de lampenkap en bekleed die met rice papers. De keuze van de kleuren en de patronen op het papier bepalen het licht en dus de sfeer in de ruimte. 

  1. Een kunstwerk aan de muur

Bekleed je je wanden graag met unieke kunstwerken, dan kan een eigen werk niet ontbreken. Zeker wanneer je met regelmaat een blanco doek voor je hebt en met de penseel prachtige taferelen aanbrengt. Probeer ook eens met andere materialen een wandschildering of kunstwerk te maken. Beplak je schilderdoek met rice papers waarvan de structuur zorgt voor dat unieke effect. Ik kaartte eerder in de blog het gebruik van aquarelverf aan en daar blijf ik ook voorstander van. Want gebruik je voor je aquarel rijstvellen als ondergrond, dan combineer je twee bijzondere materialen om een uniek kunstwerk voor aan de muur te maken. Doordat de vellen minder snel scheuren, zijn ze goed bestand tegen vocht. Wees nog wel extra voorzichtig bij het aanbrengen van de vochtige verf. En wat dacht je ervan om rice papers te kopen met bijzondere patronen. Breng die samen in een collage met mooie kleurcombinaties, zodat je uniek en abstract werk voor aan de muur maakt.

  1. Indrukwekkende tafelstukken

Organiseer je regelmatig een diner met vrienden of houd je er gewoon van om met je gezin uitgebreid aan tafel te eten? Ook voor die gelegenheden kun je rice papers kopen. Inderdaad, voor het bereiden van heerlijke maaltijden, maar kies dan voor de eetbare variant. De rijstvellen die je gebruikt om te knutselen, kun je voor het diner omvormen tot mooie tafelstukken. Met bepaalde vouwtechnieken maak je indrukwekkende ornamenten die de gedekte tafel echt afmaken. Daar kun je servetten voor gebruiken, maar ook rice papers zijn goed geschikt voor het vouwen van tafelstukken. De stevige structuur zorgt er bovendien voor dat de creaties overeind blijven staan. 

  1. Het personaliseren van een fotoalbum of notitieboek

Rice papers kun je ook kopen om je fotoalbum, notitieboek of art journal te personaliseren. Door te kiezen voor patronen en kleuren die passen bij jouw karakter, maak je van je fotoalbum of art journal een boek dat echt van jou is. Ook super leuk wanneer je voor alle kinderen afzonderlijk een persoonlijk album wilt maken. Die bekleed je dan met rijstvellen in unieke kleuren, zodat iedereen al aan de kaft kan herkennen bij wie het boek hoort. Met papierlijm kun je de buitenkant van het album beplakken, maar ook de binnenkant versier je met mooie patronen en kleuren van de rice papers.

Papers & Rice Papers kopen voor lampions

Rice papers kopen? Vind unieke patronen bij Hobbyshop Sandra

Heb je de nodige inspiratie gekregen om met rijstvellen aan de slag te gaan? Na het lezen van deze blog loopt je hoofd over van ideeën voor nieuwe knutselwerken. Bekijk de prachtige patronen en kleuren die beschikbaar zijn in het assortiment van Hobbyshop Sandra, waar je rice papers koopt van hoge kwaliteit. Zo kun je je thuis helemaal uitleven met prachtige kleuren en patronen om unieke ontwerpen te creëren. Veel plezier met jouw nieuwe kastje! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *