26 januari 2022

Wat moet je regelen wanneer je wil graven rondom je huis?

2 min read

Je kan voor iedere reden wel gaan graven. Graven is leuk! Zeker als het machinaal gebeurt. Machinaal graven doe je alleen niet zomaar. Je hebt hier echt een reden voor nodig. Wellicht wil je een vijver in de tuin aanleggen, of als je een nieuwe schutting wil plaatsen moet je misschien ook wel machinaal gaan graven. Hoe dan ook: je kunt gaan graven rondom jouw huis voor allerlei verschillende redenen.

Maar wat moet je nou gaan regelen voordat je machinaal kan gaan graven? Je leest erover in dit blog!

Regel een Klic-melding

Ben je er al van op de hoogte dat je wettelijk verplicht bent om een Klic-melding aan te vragen en een graafmelding te doen wanneer je machinaal wil gaan graven?

Dit geldt voor zowel particulieren als voor zakelijk graafwerk. De WIBON zorgt ervoor dat dit een wettelijke verplichting is geworden.

Je wilt een graafmelding doen om eventuele schade die je kan veroorzaken te voorkomen. Denk hierbij aan elektriciteitskabels, leidingen en andere dingen die in de grond zitten. Deze liggen namelijk vrijwel overal onder het grondoppervlak.

Je kunt een Klic melding aanvragen via de Klic-App.

Voordelen van de Klic-App

Je kan via de website van Klic-App gemakkelijk een melding maken. Je hoeft hiervoor maar een aantal stappen te doorlopen, wat in totaal zo ongeveer 5 minuten in beslag neemt.

Eerst selecteer je de coördinaten van de locatie waar je gaat graven, vervolgens vul je jouw gegevens in, je betaalt en je bent klaar om te gaan! Je kan ook een begin- en –eind datum opgeven, gezien het feit dat een Klic-melding maar 20 dagen geldig is, is het verstandig om een melding te maken wanneer je al weet wanneer je gaat graven.

Als de aanvraag akkoord is gegeven kan je alle documenten die je nodig hebt gemakkelijk op één plek opslaan: de Klic-App. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de benodigde documentatie uit te printen. Ook dit kan je regelen via de app. Vaak worden de aanvragen al na één dag beantwoord. Zo kan jij snel aan de slag met jouw project!

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.