8 december 2021

Goed met je geld om gaan

2 min read

Je weet wat ze zeggen: money makes the world go round. Letterlijk én figuurlijk: geld en de economie houdt alles draaiende, want je kan tegen een kapitalistisch systeem zijn, maar er isbgeen ontsnappen aan. Als je niet meedraait in de arbeidsmarkt zul je ook moeilijk kunnen leven in de hyudige maatschappij. En zo houden we het rad allemaal draaiende. Maar geld is tevens wat mensen motiveert, want hén laat rollen. We kiezen er voor om hard te werken omdat we weten dat we het waard zullen vinden. 

Toch is geld, al helemaal als je er wat minder van hebt, niet zo gemakkelijk om te beheren. Juist niet als je je er teveel door laat leiden. Daarom hier wat tips over hoe je goed met je centen omgaat, zodat jij later lekker achterover kunt leunen en genieten van je opgebouwde fortuin. Lees het hier!

Plannen, plannen, plannen

Het belangrijkste is dat je je geld goed in de gaten houdt. Hoeveel er wanneer bij komt, wanneer er hoeveel af gaat, hoe snel het groeit of krimpt. Vaak is ons beeld van hoeveel je met geld kan niet helemaal juist. Aan het eind van de maand denk je nog honderden euro's over te hebben en dan ineens sta je in de supermarkt voor een 'Geen saldo' melding. Hou dus goed zicht op wat je doet. Dit kun je doen door een maandelijks overzicht te maken. Al je bankafshcirften na gaan van de afgelopen maanden en kijken hoeveel je aan bepaalde categorieën uitgeeft. Zo weet je precies hoeveel waar naartoe gaat. Als je ergens van schrikt of iets niet had verwacht, dan weet je dus dat je in die categorie altijd goed moet blijven opletten. Zo leer je jezelf ook meteen aan wat jij zelf belangrijk vind en wat niet, en krijg je sneller een goed beeld van hoeveel geld nu eigenlijk waard is. 

Sparen

Nog een wijze les: hoe goed je ook plant, er komt altijd iets tussen. Als jij alles tot op de cent hebt berekend en je laptop stopt ermee kun je niet werken, verdien je niks meer en kun je nooit een nieuwe kopen. Zorg dus dat je altijd net iets meer opzij zet dan je eigenlijk wil. Een macbook reparatie is zo gepiept, maar je moet het wel kunnen missen. Leg daarom altijd wat opzij voor noodgevallen, al helemaal als je spullen hebt die erg waardevol voor je zijn en onvervangbaar. Zo weet je zeker dat je nooit zonder komt te zitten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *