26 januari 2022

Ga je je magazijn inrichten? Hier moet je op letten! 

2 min read

Ga je voor jouw onderneming gebruik maken van een magazijn waarin orders gepickt moeten worden? Dan heb je vast al wat onderzoek gedaan over op welke manier je dit het beste kunt doen. Er is echter zoveel informatie beschikbaar, dat het lastig kan zijn om hierin de juiste keuze te maken. Daarom zijn in dit blog de beste tips verzameld voor een efficiënte en veilige inrichting van je magazijn. Lees je mee? 

  1. Stel vast in welke behoeften het magazijn moet voorzien

Voordat je je magazijn kunt gaan inrichten, is het belangrijk dat je nagaat in welke behoeften het magazijn moet voorzien. Hierbij kun je denken aan zaken zoals: 

  • Hoeveel producten moeten er in het magazijn worden opgeslagen?

  • Hoe groot en hoe zwaar zijn de producten die in het magazijn worden opgeslagen?

  • Worden orders met de hand of met behulp van heftrucks gepickt?

  • Hoeveel personeel zal er ongeveer in het magazijn moeten kunnen werken?

  • Hoeveel orders moeten er op een dag verwerkt kunnen worden? 

 

  1. Maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Om de opslag en de werkzaamheden in het magazijn zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je op een slimme manier gebruikmaakt van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je aparte zones beschikbaar maakt voor het picken van de orders en dat er een duidelijke in – en uitgang is voor de zones waarin gelost kan worden. Maak het mogelijk om bij palletstellingen met een heftruck te rijden en zorg dus voor gangpaden die breed genoeg zijn. Hierbij kun je gebruik maken van een inrichtingsplan wat je samen met een professional opstelt; deze zal je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste magazijnstelling per product en kan je bijvoorbeeld adviseren bij het plaatsen van de juiste stelling op de juiste plek. 

  1. Houd grip op de kosten

Zorg ervoor dat je van tevoren een duidelijk budget opstelt en houd hierbij rekening met investeringen in apparatuur om de processen in het magazijn te stroomlijnen. Merk je dat je het budget overschrijdt? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het aanschaffen van tweedehands magazijnstellingen. Er zijn namelijk erg veel gebruikte magazijnstellingen beschikbaar die in goede staat verkeren.

  1. Betrek medewerkers bij het proces 

Een goed ingericht magazijn is een magazijn wat door de magazijnmedewerkers praktisch wordt bevonden. Betrek de medewerkers dan ook bij het proces van de inrichting, en/of evalueer regelmatig met hen hoe jullie de magazijninrichting kunnen optimaliseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *