8 december 2021

De analoge camera

2 min read

Hij is terug van weggeweest: de analoge camera. Net als vintage kleding en platenspelers is deze ouderwetse traditie weer helemaal hip. Wat is er zo leuk aan deze manier van fotografie en hoe werkt het precies? Hoe maak jij het beste fotoalbum ooit?

Hoe werkt het?

Je kan het vragen aan je vader, moeder, opa of oma. Maar het makkelijker is als ik het je even snel uitleg. Voor het fotograferen met een analoge camera heb je om te beginnen een fotorolletje nodig. Deze klik je gemakkelijk in de camera. De gaatjes in het rolletje leg je op de haakjes in de camera en zullen ervoor zorgen dat het rolletje doordraait als je een foto hebt genomen.

Sommige camera’s werken met batterijen, maar de meesten doen het zonder. Echter heb je vaak wel een batterij nodig als je een flits wil gebruiken. Er zijn analoge camera’s waarbij je de lens kan verstellen of de ISO kan aanpassen. Hiervoor is het handig om het model op internet op te zoeken, want van veel modellen kan je nog de gebruiksaanwijzing vinden.

Als je klaar bent voor de foto is het hartstikke simpel. Kijk door de lens en klikken maar! Na elke foto draai je het rolletje door tot je een klikje hoort. Na 36 foto’s (zoveel passen er op de standaard rolletjes) is het rolletje vol en moet je hem helemaal terugdraaien. Zo gaat het rolletje weer in de huls en wordt het niet blootgesteld aan het daglicht, dit is namelijk de grootste vijand van het fotorolletje. Het minste en geringste daglicht kan er al voor zorgen dat de foto’s niet meer mooi uit de verf komen. Dat is natuurlijk zonde!

Wat maakt het zo leuk?

Het fotograferen met een analoge camera is spannend. Waarom? Omdat je niet weet wat eruit is gekomen op het moment dat je de foto nam. Dit, in combinatie met het prijskaartje (het is natuurlijk duurder dan fotograferen op je telefoon), zorgt ervoor dat je langer zult nadenken over een foto. Als je zeker weet dat je de foto wilt schieten, zal je nog een tijdje moeten wachten totdat je de foto kunt zien. Maar het wonderlijke moment waarop je het pakje uitgeprinte foto’s opent en daarmee alle herinneringen weer opbrengt, is goud waard. En zeg nou zelf: een fysieke foto is toch de ultieme wanddecoratie?

Hopelijk heb ik je overtuigd om eens analoog te gaan fotograferen. Ga langs bij de lokale kringloopwinkel of duik de zolder op bij oma. Ongetwijfeld kom je dan een analoge camera tegen. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *