26 januari 2022

belangrijkse attributen voor elke boot

2 min read
reddingsboei kopen

Veilig varen

Vaak is een plezierjacht incompleet. Bijvoorbeeld, er zijn niet genoeg reddingsvesten aan boord voor iedere opvarende, ontbreken er noodsignalen, en al wat meer wat in feite aan boord moet zijn om veilig te kunnen varen. In deze blog aandacht voor de zaken die aan boord moeten zijn.

Reddingsboei kopen

Wat vaak vergeten wordt, de houdbaarheidsdatum. Op bijna ieder jacht is er wel iets wat eigenlijk al vervangen had moeten worden. Het kan gaan om items in de verbandtrommel, de vuurpijlen voor als het scheepje in nood is, tot de brandblusser. Check tijdens het onderhoud de datums, ook al staat het er soms met hele kleine letters op. Waar het wel duidelijk opstaat is op de gasslang naar het kooktoestel, daar staat met duidelijke letters ‘vervangen voor’ gevolgd door een jaartal op, maar ondanks dat het zo duidelijk is varen er heel wat jachten met achterstallig onderhoud rond. Tot zover wat verborgen is, nu verder over wat in het zicht zit. Een reddingsboei kopen en die vol in het zicht aan de boot hangen is een duidelijk voorbeeld. Niet uitzonderlijk hangt een reddingsboei tien jaar achtereen zonder functie aan de boot, het wordt enkel gebruikt als speelgoed wanneer kinderen gaan zwemmen, maar ineens blijkt het een nuttig item te zijn waarmee je een leven kan redden. Een reddingsboei kopen en aan de boot hangen is nooit zinloos, maar een goede investering in de veiligheid.

reddingsboei kopen

Leg de lat niet te hoog

Wat de veiligheid ten goede komt is varen in makkelijk gebied. De Friese meren en het Veerse meer zijn voorbeelden van wateren wat een soort van oefengebied is voor de recreatievaart. Als je met een goed uitgerust scheepje, compleet met alle veiligheidsmiddelen, zulke meren opgaat dan kan er niet veel fout gaan. Ga in ieder geval niet oefenen op de Westerschelde en open zee. Onlangs is er op de Noordzee een jachtschipper gered, hij was 80 jaar oud en hij stond al 30 uren aan het roer, al is het jacht nog zo compleet uitgerust met alle denkbare reddingsmiddelen, het was bij voorbaat gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *